Kia-gyár: megegyeztek a telektulajdonosokkal

MTI
2005.10.12. 11:54
A korábban elégedetlen szlovák telektulajdonosok jogi képviselője, továbbá Zsolna (Zilina) város önkormányzata és a földterület infrastrukturális kiépítéséért felelős Zilina Invest Company hosszú ideje tartó alkudozás után a hét elején megegyezett a kisajátítási összegben, amelyet a dél-koreai Kia autógyár zsolnai üzemének felépítéséhez szükséges területekért kapnak a telektulajdonosok. A megállapodás összesen 806 millió szlovák koronás kifizetést garantál, a földterületeknek 90 napon belül készen kell állniuk az eladásra, hogy a már megkezdett építkezések ott is folytatódhassanak. A szlovák gazdasági miniszter szavai szerint ugyanakkor a megállapodás feltételes. A tulajdonosok egy része már korábban eladta földjét az államnak, többen azonban kevesellték a felajánlott 142 koronát négyzetméterenként. Amikor azonban ezeknek a tulajdonosoknak 350 koronára emelték az ajánlatot, a korábban olcsóbban értékesítők jogi úton kezdték követelni, hogy ők is megkaphassák a magasabb ár és a nekik fizetett összeg közti különbözetet.

Az autógyár építése már korábban megkezdődött, holott a szükséges engedélyek még nem álltak rendelkezésre. Korábbi szlovák lapjelentések szerint egyetlen hatóság, sem a rendőrség, sem bíróság nem tett semmiféle lépést a jogszerű állapot helyreállítására - annak ellenére sem, hogy számos megkeresést kaptak az ügyben. A földtulajdonosok érdekeit képviselő ügyvéd szerint az útépítésre a hatóságok még nem adták ki az építési engedélyt, a kisajátítások lezárásnak hiányában nem is adhatták ki, azonban - az eddigi legnagyobb szlovákiai külföldi beruházás érdekében - a kormányzat eddig szemet hunyt az érintett vállalatok és intézmények jogsértései fölött. A szlovák kormány összesen 8,8 milliárd koronával járul hozzá a tervezett Kia-autógyár környezetében lévő infrastrukturális beruházások finanszírozásához. Ebből 5,5 milliárd korona a közvetlen állami támogatás. A dél-koreai Kia autóipari konszern 135 millió euróval (5,29 milliárd koronával) növeli beruházásait a szlovákiai Zsolnán épülő autógyárban, és a korábbi tervekhez képest 700 fővel több dolgozót foglalkoztat majd, közölték a szlovák gazdasági minisztériumban május végén. A Kia eredetileg - a tavaly márciusi első bejelentése szerint - 700 millió eurós (28 milliárd korona) beruházást, és 2400 fős létszámot tervezett szlovákiai gyárában, két modellből évi 200 ezer személygépkocsi előállítására.

A Kia Motors Zsolna melletti autógyár-építkezése külföldi beszállítókat is Szlovákiába vonz. Eddig már több mint tíz dél-koreai, brit és más autóipari beszállító döntött szlovákiai beruházásról, összesen 8,7 milliárd korona (228 millió euró) értékben. Telephelyeiket általában 2007-ig hozzák létre.