Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

A pénzügyminiszter szerint lehet euró 2010-ben

MTI
2005.10.13. 18:18

A magyar gazdaság képes arra, hogy 2008-ra teljesítse az euró bevezetésének előfeltételeit és így az országban bevezethető lesz 2010-ben az euró - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten a XXI. Század Intézet rendezvényén, amelyet a Medgyessy-Gyurcsány-kormány három évének értékeléséről tartottak. A pénzügyminiszter kiemelte: a 2006-ra beterjesztett költségvetés megfelelő hiánycsökkentést tartalmaz ahhoz, hogy a következő évben 4 százalékos legyen a GDP bővülése.

A rendezvényen Csaba László, a Közép-európai Egyetem professzora úgy vélte, a gazdaság képes lenne ugyan a 2010-es euró-bevezetésre, a magyarországi gazdaságpolitika ehhez való hozzáállását azonban kétségesnek nevezte. A közgazdász az államháztartás helyzete, az ikerdeficit miatt felvetette egy esetleges pótköltségvetés lehetőségét is. Ez megítélése szerint jelezné a befektetőknek, hogy a kormány elkötelezett az államháztartás rendbetételére.

Veres János ezzel szemben úgy vélte, nem kell pótköltségvetés, a 2006. évre beterjesztett büdzsében az 1,4 százalékos tervezett államháztartási hiánycsökkentés elegendő ahhoz, hogy 2008-ra az ország teljesítse az euró bevezetésének kritériumait.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.