Auguszta
5 °C
22 °C

Kazahsztáni olajtermelőt venne a Lukoil

MTI
2005.10.14. 23:29

A Lukoil orosz olajvállalat 1,1 milliárd dollárért megszerezte a torontói tőzsdén jegyzett Nelson Resources kazahsztáni olajtermelő 57,64 százalékát. Ezt a többségi hányadot eladó három cég jelentette be pénteken.

A Lukoil a Nelson 100 százalékát akarja megvásárolni, de a kisrészvényesek egyelőre elzárkóznak részesedéseik eladásától, amit állításuk szerint diszkont áron akar megszerezni az orosz cég. Ugyanakkor a fő részvényesek, akik jórészt a Nelson kazah vezetői és igazgatói, úgy döntöttek, hogy értékesítik részesedésüket és nem várják meg a részvényesek november második felére összehívott ülését.

A Nelson csütörtökön azt közölte, hogy a Lukoil 2 milliárd dollárt szán a cég 100 százalékának a megvásárlására, amennyiben az ügylethez megkapja a szavazati joggal rendelkező részvényesek 75 százalékának a beleegyezését.

A Lukoil az akvizíció céljából 2 milliárd dollár hitelt vett fel a Citigroup-tól. Amennyiben létrejön a cég teljes átvétel, az a legnagyobb orosz vállalatfelvásárlás lesz külföldön.

Kazahsztán komoly globális olajszereplővé lép elő azzal, hogy 2015-re napi 3 millió hordóra futtatja fel az olajtermelését. A Nelson kimutatott olajtartaléka mintegy 270 millió hordó, de a még nem bizonyított lelőhelyekkel elérheti akár a 2 milliárd hordót is. A Nelson idei első negyedévi napi olajtermelése 30 ezer hordó, adózott eredménye az időszakban 36 millió dollár volt.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.