Újabb PHARE-támogatás Romániának

euractiv.hu
2005.10.19. 11:16
Az Európai Bizottság 396,9 millió eurós vissza nem térítendő támogatást nyújt Romániának a román pénzügyminisztérium által a PHARE 2005 program keretében javasolt projektekre.

Brüsszel a napokban további 24,6 millió eurót ítélt meg az árvizek által sújtott romániai területek infrastruktúrájának helyreállítására, illetve prevenciós intézkedésekre, írja az EurActiv.ro.

A román pénzügyminisztériumban kidolgozott PHARE-javaslat az utolsó támogatási időszak, 2006 irányadó költségvetését is jelzi, ez mintegy 439 millió euró lenne. A PHARE az idén folytatja a 2004–2006-os többéves programba foglalt nyolc stratégiai terület támogatását, ezek: a közigazgatás reformja, az igazságszolgáltatás reformja, a nemzeti kisebbségek helyzetének javítása, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a határrendészet, a közpénzügyek, a gazdasági és szociális kohézió.

A PHARE 2005-es alprogramjai között a közigazgatás reformja, a kisebbségek helyzete és az igazságszolgáltatás reformja mellett a civil társadalmat érintő egyéves projekt is szerepel. Fontos feladat az acquis communitaire, a teljes uniós joganyag honosítása, továbbá olyan projektek megvalósítása, amelyek révén erősödik a belső piac, valamint a szellemi és ipari tulajdon védelme, javul a statisztikai rendszer, energiaellátás és a szállítás helyzete.

A gazdasági és szociális kohéziós programban intézményépítési és befektetési projektek szerepelnek: társadalombiztosítás, kis- és közepes vállalatok támogatása, humán erőforrás, társadalmi beilleszkedés, a strukturális alapokra való felkészülés. Mindemellett EU-pénzből javítják az uniós pénzalapok menedzselését, támogatják az Erasmus és a Comenius programok résztvevőit, illetve a kutatómunka fejlesztését Romániában.