EU állásfoglalás előtt stagnál a forint

MTI
2005.10.20. 09:52

A forint csütörtökön reggel ugyanott nyitott, ahol szerdán késő délután állt a bankközi devizapiacon, az eurót 253,40/50 forinton jegyezték. A forint 10,24 százalékon maradt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A dollár több napi erősödés után konszolidálódott a nemzetközi piacokon, ezt követve Budapesten 70 fillérrel gyengébben, 211,55/65 forinton jegyezték.

A Budapesti Értéktőzsde reggeli lendülete adhat muníciót a forintnak is, de a kereskedők szerint délig inkább a kivárás jellemzi majd a piacokat. Az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa ugyanis akkor teszi közzé a magyar költségvetés tetemes hiányával kapcsolatos állásfoglalását. A piacon számolnak azzal, hogy a kormány "intőt" kap, de kérdés, hogy milyen ajánlásokat, illetve elvárásokat fogalmaz meg a Joaquín Almunia vezette testület.

A bankok valószínűleg az indokoltnál többet kötöttek le a jegybanknál két hétre az október 20. körüli adófizetések miatt, ugyanis mintegy 30 bázisponttal 6,25/35 százalékig ugrott meg az overnight és a tomnext kamat.