Ágnes
-13 °C
0 °C

A PKN Orlen ragaszkodik német benzinkútjaihoz

MTI
2005.10.21. 10:33
A legnagyobb lengyel olajtársaság, a PKN Orlen feltétlenül ragaszkodik a németországi benzinkútjaihoz, és "kritikus tömeg" kiépítésével akarja túljutni a veszteségen, mondta a PKN Orlen vezérigazgató-helyettese, Jan Maciejewicz pénteken. A PKN nem akar kiszállni a németországi befektetéséből. Növelni akarjuk a hatékonyságot, és később még növelni is a jelenlétünket azon a piacon - idézte a vezetőt a Puls Biznesu lengyel gazdasági lap.

Korábban a PKN Orlennél azt mondták, hogy az év végéig eldöntik, növelik-e a németországi hálózatot, vagy inkább eladják. A németországi cég, az Orlen Deutschland AG 10,9 millió eurós üzemi veszteséget jelentett az első negyedévről, árbevétele 4,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A PKN Orlen 2002. decemberben 140 millió euróért szerzett meg 494 benzinkutat Németországban, ebből jelenleg 485 van meg, a lengyel cég saját neve, illetve a Star márkanév alatt. A benzinkutak eladását a német kartellhivatal írta elő a BP és az Aral fúziója miatt. BP azért kényszerült eladni az Aral színeiben működő benzinkutakat, mert megvette a Veba Ölt is. Az eredeti tervek szerint a PKN Orlen 2010-re Németország északi részén 10 százalékos piaci részesedést kíván szerezni, előnyös árakkal, bónuszokkal óhajt stabil vevőkörre szert tenni.

Májusban a PKN Orlen ajánlatot tett a német Beckmann Mineralölhandel társaság benzinkúthálózatának átvételére is. A fizetésképtelen osnabrücki székhelyű vállalat felszámolását intéző cég illetékese közölte, hogy a PKN Orlen a Beckmann Mineralölhandel 110 kútjának megvételére tett ajánlatot. Erről a PKN Orlen vezérigazgató-helyettese most nem nyilatkozott. A PKN Orlen a második negyedévben 698,1 millió zlotyra növelte adózott eredményét a tavalyi második negyedévi 550,5 millióhoz képest. Az eredmény az olaj további drágulása miatt javult, kissé meghaladva az elemzői várakozásokat is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.