Brüsszel a brit marhahúsexport-tilalom feloldására készül

2005.10.24. 12:05
Folynak az egyeztetések a brit marhahús exporttilalmának megszüntetéséről az Európai Bizottság és a tagállamok között. Ezt az tette lehetővé, hogy Nagy Britanniában a kergemarhakór előfordulási szintje megfelelő mértékben csökkent.

A tilalom feloldását célzó első lépésként a felügyelők és a szakorvosok jelentéseit értékelték, hogy ezután a Bizottság a tagországokkal egyeztetve készítse elő a tilalom feloldását. A kezdeményezésre még a júniusi ellenőrzések alapján készített kedvező véleményezés alapján került sor.

Bár a farmokon elhullt állatokkal kapcsolatban maradtak kételyek, összességében a szakemberek úgy találták, hogy a tilalom feloldásának feltételei adottak.

A brit marhahúsexportot 1996-ban tiltották be, amikor a kergemarhakórt kapcsolatba hozták az emberek hasonló jellegű megbetegedésével. A brit export jelenleg még mindig a 6-9 hónapos egyedekre korlátozódik, azaz kizárólag a borjúhúsra.

London örömmel fogadta az európai uniós kezdeményezés hírét, s a brit állattenyésztők már komolyan készülnek, hogy visszatérjenek hagyományos piacaikra.