Megszünteti irányjelző részvényeit a Sony

MTI
2005.10.26. 13:28

A Sony Corp. bejelentette, hogy megszünteti az irányjelző részvényként jelen lévő Sony Communications Network Corp. (SCN) tőzsdei kereskedését - részeként annak a folyamatnak, amelynek végső célja a jelenleg még teljes körű ellenőrzése alatt lévő társaság nyilvános tőzsdei céggé változtatása.

Bejelentették azt is, hogy a költségek csökkentése érdekében a jelenleg Sony-kereskedést folytató 11 külföldi tőzsde közül 9 piacon kivonják a Sony papírját.

A Sony december 1-jén készül beváltani az SCN irányjelző részvényeit Sony törzsrészvényekre.

Az irányjelző részvények egy nagyobb vállalat valamelyik különleges üzletágának eredményeit mutatják; a "rendes" részvényekkel ellentétben a papírok adásvétele érintetlenül hagyja az anyacég tulajdonát.

A Sony áprilisban közölte, hogy az SCN részvényeinek nyilvános kibocsátását fontolgatja - még üzleti évének márciusi befejezéséig. Az irányjelző részvények mindegyikéért 1,114 Sony törzsrészvényt adnak; e 3,4 millió papír jelenleg a Sony jegyzett részvényeinek 0,3 százalékát jelenti.

Ami a Sony részvények kivonását illeti, a kereskedést egyelőre csak felfüggesztik a San Francisco-i Pacific, a chicagói, a torontói, a frankfurti, a düsseldorfi, a párizsi, a brüsszeli, a bécsi és két svájci tőzsdéről, ahol forgalmuk alacsony; a kivezetésre is egy éven belül sor kerül. A Sony változatlanul jegyezhető lesz New Yorkban és Londonban, valamint természetesen Tokióban és Osakában.