Minden uniós országba mehetünk dolgozni?

Napi Online
2005.10.27. 12:47
Csütörtökön hozza nyilvánosságra a brit EU-elnökség azt a tanulmányt, amely állítása szerint a régi tagországoknak meg kellene nyitni munkaerőpiacukat a közép-kelet-európai országok előtt. Mindezt azért, hogy így csökkentsék az Unión kívülről érkező, illegális munkavállalók számát.

A tanulmány a párizsi székhelyű Nemzeti Tudományos Kutató Központból (National Center for Scientific Research) származik. Kitér a munkaerőpiacukat liberalizált régi tagországok, Svédoszág, Írország és Nagy-Britannia tapasztalataira is, miszerint a kelet-nyugati, az uniós belső munkaerőáramlás menedzselhető, és számos pozitívummal jár a fogadó országok számára. A munkaerőpiacokat ezért azonnali hatállyal meg kellene nyitni, természetesen bizonyos garanciák és feltételek mellett, amelyek például a bérszínvonalra gyakorolt hatás kontrollálására vonatkoznak. A felsőfokú végzettséggel bíró munkavállalókra vonatkozó korlátozásokat vissza kellene vonni.

A régi tagállamok vezetői 2006 áprilisáig határozhatnak arról, meghosszabbítják-e 2009-ig a korlátozásokat. Szinte biztos, hogy Németország és Ausztria emellett döntenek majd.