Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Öreg napjaikra spórolnak az osztrákok

Index
2005.10.28. 11:07
A Bank Austria legfrissebb felmérése szerint tovább nőtt az osztrákok megtakarítási kedve. Míg tavaly 12,2 százalék, addig idén 13,2 százalék volt a befektetési hányad. Vagyis az előző évhez képest minden hónapban 24 euróval többet tesznek félre nyugati szomszédaink.

Az osztrákok átlagosan havi 203 eurót, nettó jövedelmük egynyolcadát hagyják a számlájukon. A legkedveltebb megtakarítási forma továbbra is a takarékkönyv, noha a tavalyi hatvan helyett idén már csak 49 százalékuk választaná ezt a befektetési formát, ha lenne felesleges ezer eurója.

Egyre növekvő népszerıségnek örvend viszont az életbiztosítás és a nyugdíjelőtakarékosság, ingatlanba a megkérdezettek négy százaléka fektetné pénzét - kétszer annyian, mint tavaly. A gazdagabbak ezzel szemben a takarékkönyv után az értékpapírokat tartják a legjobb befektetésnek (25 százalék), míg ingatlanba 15 százalékuk tenné a pénzét.

Az osztrákok nagy része - a megkérdezettek 76 százaléka - azért garasoskodik, hogy szükség esetén legyen mihez nyúlnia, 73 százalékuk pedig öreg napjait szeretné bearanyozni. A gyermekeik számára 59 százalékuk rak rendszeresen félre, nyaralásra 52 százalék, lakásfelújításra 51, új autóra pedig 46 százalékuk gyıjt. Az osztrákok takarékkönyveiben összesen 136 milliárd euró lapul.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.