Törökország teljesítménye közel a maastrichti kritériumokhoz

euractiv.hu
2005.11.02. 10:23
Az elmúlt négy évben 30 százalékkal nőtt a GDP, az infláció pedig az 1990-es évek 77,5 százalékos éves átlagáról tartósan és fenntarthatóan egyszámjegyűre csökkent; ezek a tényezők együtt garantálják a dinamikus növekedést Törökországban. Az államadósságot is kellő ellenőrzés alatt tudja tartani az ország azóta, hogy a 2002-es kormányváltást követően radikális politikai és gazdasági irányváltás következett be. A strukturális reformok nyomán helyreállt a gazdaság egyensúlya, és reális feltételek teremtődtek a potenciálisan magasabb arányú fenntartható növekedéshez.

Ankara - a 2001. évi kiugróan magas 15,2 százalékról - 3 százalék alá szorította a GDP-arányos államháztartási hiányt - ez olyan mutató, ami az európai "nagyoknak", Németországnak, Franciaországnak, Olaszországnak évek óta nem sikerül.

Mivel Törökország nem élvezi ugyanazt az elnéző türelmet, mint amit Európa legnagyobb gazdasága, a német, ezért költségvetésének állapota döntő fontosságú. A Morgan Stanley-elemzés megállapítja, hogy az ország makrogazdasági mutatói igen biztatóak.