Emőke
8 °C
19 °C

Törökország teljesítménye közel a maastrichti kritériumokhoz

euractiv.hu
2005.11.02. 10:23
Az elmúlt négy évben 30 százalékkal nőtt a GDP, az infláció pedig az 1990-es évek 77,5 százalékos éves átlagáról tartósan és fenntarthatóan egyszámjegyűre csökkent; ezek a tényezők együtt garantálják a dinamikus növekedést Törökországban. Az államadósságot is kellő ellenőrzés alatt tudja tartani az ország azóta, hogy a 2002-es kormányváltást követően radikális politikai és gazdasági irányváltás következett be. A strukturális reformok nyomán helyreállt a gazdaság egyensúlya, és reális feltételek teremtődtek a potenciálisan magasabb arányú fenntartható növekedéshez.

Ankara - a 2001. évi kiugróan magas 15,2 százalékról - 3 százalék alá szorította a GDP-arányos államháztartási hiányt - ez olyan mutató, ami az európai "nagyoknak", Németországnak, Franciaországnak, Olaszországnak évek óta nem sikerül.

Mivel Törökország nem élvezi ugyanazt az elnéző türelmet, mint amit Európa legnagyobb gazdasága, a német, ezért költségvetésének állapota döntő fontosságú. A Morgan Stanley-elemzés megállapítja, hogy az ország makrogazdasági mutatói igen biztatóak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.