Más is gyárthat Tamiflut, nem csak a Roche

euractiv.hu
2005.11.07. 12:24
A Roche gyógyszergyár közölte az Európai Bizottsággal, hogy más gyógyszergyártókkal együttműködve növeli a Tamiflu, a madárinfluenza elleni leghatékonyabb szer gyártását.

A Roche birtokában lévő szabadalom szerint 2016-ig a cég exkulzív joga a Tamiflu gyártása. A cég egyre növekvő nemzetközi nyomás alá került, hogy ideiglenesen mondjon le egyedi jogáról, hiszen az EU-tagországok kormányai összességében olyan óriási mennyiségben szeretnék tartalékolni a szert, hogy ezt az igényt a Roche gyártókapacitása nem tudja kielégíteni.

A Roche elnöke és Markosz Kiprianu egészségügyi EU-biztos találkozója után a Bizottság egészségügyi szóvivője, Philip Tod bejelentette: a szabadalom többé nem jelent akadályt, hogy a Roche más cégekkel megegyezve növelje termelési kapacitását. Az összes EU tagállam számára szükséges tartalék felállítása fokozatosan történik majd.

Jelenleg az EU 25 tagállamából 20-ban dolgoztak ki nemzeti tervet a gyógyszer-készlet tartalékolására. Az EU felszólította a fennmaradó öt országot: döntsék el, mekkora biztonsági készletet szeretnének. A Roche az igényeket a jelentkezés sorrendjében elégíti majd ki.

Mint ismeretes, a madárinfluenza elleni, újonnan kifejlesztett hatóanyagokat (például a Magyarországon kikísérletezett szert) törzskönyveztetési eljárásnak kell alávetni, amely még úgy is több hónapot vesz igénybe, hogy Brüsszel a rendkívüli helyzetre való tekintettel ígéretet tett a procedúra felgyorsítására.