Miklós
-7 °C
2 °C

Nincs pénze a magyar cégeknek

MTI
2005.11.09. 14:08
Tudatos, megfontolt patrióta gazdaságpolitikára van szükség, ahhoz, hogy a többségi magyar tulajdonú társaságok ne induljanak hátránnyal az elérhető támogatások megszerzésekor - mondta Székely Péter, a Transelektro Csoport elnöke, a Magyar Magántulajdonú Vállalatok Klubjának (MMVK) elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A hazai magántulajdonú társaságok legnagyobb gondja az alultőkésítettség, miközben az üzleti szektorban foglalkoztatottak 31 százalékát e cégek alkalmazzák - jelentette ki Székely Péter. A közbeszerzések 60-65 százalékát külföldi cégek nyerik meg Magyarországon, miközben az ugyancsak nyitott gazdaságú Írországban ez az arány 25 százalék, Németországban, vagy Franciaországban 5-5 százalék, noha ezekben az országokban is EU-konform a közbeszerzés - hangsúlyozta Székely Péter.

A Magyarországon 2004-ben valóságosan működő 302 ezer vállalkozásból - a pénzügyi szektor nélkül - 3.000-nél több cég tartozik a hazai magántulajdonú közép- és nagyvállalkozások közé, amelyek a hazai gazdasági teljesítmény 28,5 százalékát adják - mondta a most elkészült tanulmány alapján Pitti Zoltán. A Corvinus Egyetem kutatásvezetője hozzátette: ez a vállalkozói kör fizeti be az adó és tb-járulékok 28 százalékát, miközben az adózás után eredményből 30 százalékkal, az exportból 16 százakkal részesednek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.