Nincs pénze a magyar cégeknek

MTI
2005.11.09. 14:08
Tudatos, megfontolt patrióta gazdaságpolitikára van szükség, ahhoz, hogy a többségi magyar tulajdonú társaságok ne induljanak hátránnyal az elérhető támogatások megszerzésekor - mondta Székely Péter, a Transelektro Csoport elnöke, a Magyar Magántulajdonú Vállalatok Klubjának (MMVK) elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A hazai magántulajdonú társaságok legnagyobb gondja az alultőkésítettség, miközben az üzleti szektorban foglalkoztatottak 31 százalékát e cégek alkalmazzák - jelentette ki Székely Péter. A közbeszerzések 60-65 százalékát külföldi cégek nyerik meg Magyarországon, miközben az ugyancsak nyitott gazdaságú Írországban ez az arány 25 százalék, Németországban, vagy Franciaországban 5-5 százalék, noha ezekben az országokban is EU-konform a közbeszerzés - hangsúlyozta Székely Péter.

A Magyarországon 2004-ben valóságosan működő 302 ezer vállalkozásból - a pénzügyi szektor nélkül - 3.000-nél több cég tartozik a hazai magántulajdonú közép- és nagyvállalkozások közé, amelyek a hazai gazdasági teljesítmény 28,5 százalékát adják - mondta a most elkészült tanulmány alapján Pitti Zoltán. A Corvinus Egyetem kutatásvezetője hozzátette: ez a vállalkozói kör fizeti be az adó és tb-járulékok 28 százalékát, miközben az adózás után eredményből 30 százalékkal, az exportból 16 százakkal részesednek.