Sokallják a minimálbért a munkáltatók

MTI
2005.11.09. 17:25
Elhibázott az adórendszer változtatása, ráadásul csak a gazdasági növekedéssel azonos mértékű minimálbéremelés fogadható el a munkáltatói oldal számára, így a 61 700 forint nem - mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, és Károlyi Miklós, a Vállalkozók Országos Szövetégének (VOSZ) főtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. Az adórendszer-változtatás iránya elhibázott, az adószerkezeten belül a versenyképesség szempontjából az szja felső kulcsának mérséklése a legkevésbé indokolható - mondta Rolek Ferenc. Az MGYOSZ álláspontja szerint nem a legfelső áfa-kulcs 5 százalékos csökkentését, hanem a vállalkozásokat terhelő járulékok könnyítését kellett volna előre sorolni - mondta az alelnök.

Rolek Ferenc elmondta: a vállalkozói szféra számára - tekintettel az államháztartás jelenlegi és várható helyzetére - az évi 166 milliárd forintra prognosztizált áfa-bevétel kiesés két negatív következménnyel jár. Egyrészt emelkedik a jövedéki adó, másrészt elvitte a lehetőséget a vállalkozásokat terhelő adók és járulékok csökkentése elől. Az iparűzési adónál a felső határ leszállítása 1 százalékra már 2006-tól aktuális lett volna, vagy a tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlése már január 1-jétől, szemben a jövő novemberi időponttal - sorolt fel két elemet Rolek Ferenc. "A minimálbér a gazdasági növekedéssel azonos mértékben emelkedhetne, de a kormány által is javasolt 61.700 forint 8,2 százaléknak felel meg" - mutatott rá az MGYOSZ alelnöke.

A VOSZ meg fogja vétózni a 61.700 forintos minimálbér-javaslatot az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, mert túlzottnak tartja - jelezte Károlyi Miklós főtitkár.