Még az idén 150 milliárd forint a gazdálkodóknak

MTI
2005.11.10. 16:11
Még az idén 150 milliárd forint, jövő januárban és februárban pedig további 100 milliárd forint támogatáshoz jutnak az agrárgazdálkodók - közölte Pásztohy András a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára elmondta: jövőre 22 százalékkal emelkedik az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege. Ebből a 400 milliárd forintból 239 milliárd forintot tesz ki az Európai Unió alapjaiból érkező összeg és 161 milliárd forint a hazai forrás. Az egy termelőre jutó éves támogatás így eléri a kétmillió forintot.

Az államtitkár hangsúlyozta: a száz lépés kormányprogram részeként a nyáron hét intézkedéssorozat kezdődött meg az agrárágazatban. Ezek közül a legtöbbnél már döntést hoztak, illetve az intézkedés hatályba lépett. A jövő évi költségvetés összhangban van ezekkel az intézkedésekkel - jegyezte meg Pásztohy András.

A hét intézkedésből háromnál még nincs végleges döntés, illetve jogszabály. Az egyik ezek közül a mezőgazdasági szaktanácsadás rendszere. Valamennyi tagállamban kötelező lesz bevezetni 2007 január 1-jéig a farm tanácsadó rendszert. Az előkészítő munkák után kerülhet sor az új jogszabály elfogadására, a meglévő jogszabály módosítására.