Tőzsdére megy az Állami Nyomda

MTI
2005.11.14. 10:59
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSzÁF) engedélyezte az Állami Nyomda Rt. A sorozatú részvényeinek tőzsdei bevezetéséhez szükséges tájékoztató közzétételét. A Magyar Tőkepiacban hétfőn közzétett határozat nyomán a Láng Holding csoporthoz tartozó cég részvényeinek tőzsdei bevezetése elérhető közelségbe került. A társaság október 11-én jelentette be, hogy részvényeit be akarja vezetni a tőzsdére, de időpontot nem közölt, és a gazdálkodásról sem adott információt a tőkepiaci törvényre hivatkozva. A tőkepiaci felügyelet határozatából nem derül ki a tőzsdei bevezetés időpontja.

Az Állami Nyomda lesz a 43. cég a tőzsdén, ha addig a svájci Swisscom tulajdonába került Antenna Hungária papírjait nem vezetik ki. A 1,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű és konszolidáltan 5,45 milliárd forint saját tőkével rendelkező Állami Nyomda Rt. korábban azt közölte, hogy a cég 11,51 milliárd forintos éves konszolidált árbevételéhez a nyomtatvány üzletág 32 százalékkal járul hozzá.

A cég árbevételének 34 százaléka a biztonságtechnikai megoldások értékesítéséből adódik, a hagyományos nyomdai tevékenység mindössze 8 százalékot hoz. A cégcsoport 2004. évi üzemi szintű nyeresége 1,26 milliárd forint volt. Az EBITDA 1,86 milliárd forintot tett ki, míg adózás előtt 1,34 milliárd forint volt a profit.