Az idén nyereségre számíthatnak a sertéstartók

MTI
2005.11.15. 15:20
Az idén a korábbi évek negatív tendenciáival ellentétben nyereségre számíthatnak a sertéstartók, mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden Kiskunfélegyházán, a Hungary Meat Kft. által szervezett szakmai tanácskozáson.

A partnertalálkozón a miniszter közölte: a magyar sertésfelvásárlási árak, amelyek jelenleg 290 forint körül mozognak kilogrammonként, élősúlyra számítva az állatjóléti támogatással együtt meghaladják a 300 forintot. Ez pedig 8-9 forinttal több, mint a szaktárca által figyelt országok átlagára. Hozzátette: a magyar árakat csak a németországiak haladják meg.

A miniszter szerint belátható időn belül Magyarországon ismét 6 millió darab sertés lehet, szemben a jelenlegi 4 millió körüli állománnyal. Gráf József ugyanakkor utalt arra, hogy a jelentős felvásárlási áringadozásokat ki kell küszöbölni, mert szerinte tarthatatlan, hogy két éven belül a felvásárlási árak kilogrammonként 190-300 forint között ingadozzanak.

A miniszter leszögezte, hogy a magyar sertéstartók érdekeit a rendelkezésre álló minden eszközzel megvédi. Ezt szolgálja az állatjóléti támogatások fenntartása, a kedvezményes takarmányvásárlás lehetőségének biztosítása, az állategészségügyi költségekhez való hozzájárulás, és a földvásárlási lehetőségek szélesítése is.