Ágnes
-13 °C
0 °C

Az EU nagyobb befolyást szeretne a felvásárlások engedélyezésében

euractiv.hu
2005.11.17. 11:31

Az Európai Bizottság szeretné elérni, hogy a tagországokon belüli cégfelvásárlások és -fúziók engedélyezésébe beleszólási lehetősége legyen. Neelie Kroes versenyügyi biztos azután ismertette elképzelését, hogy kiderült: Brüsszel nem tud közbelépni két spanyol cég számára nem tetsző, országon belüli felvásárlása ügyében.

Neelie Kroes szabályváltoztatási kezdeményezését az váltotta ki, hogy a spanyol Gas Natural 22,5 milliárd euróért felvásárolná riválisát, az Endesát. Az EU-biztos attól tart, hogy a mamutcég létrehozása a verseny korlátozását, esetleg teljes megszűnését eredményezi a spanyol piacon. A jelenlegi uniós szabályok szerint azonban nincs mit tenni, a Bizottság csak akkor emelhet szót egy ilyen, tagországon belüli felvásárlás, fúzió ellen, ha az érintett cégek összesített tőkéje világszerte meghaladja az 5 milliárd eurót, és az EU-n belül mindegyiké legalább 250 millió euró.

A határértékek megváltoztatásához a tagállamok egyöntetű támogatására lenne szükség, erre azonban megfigyelők szerint semmi esély nincs, ugyanis a tagországoknak nincs ellenére, hogy (legalább kétharmados arányban) nemzeti tulajdonban lévő cégeik összeolvadásából nagy "nemzeti zászlóshajók" jöjjenek létre.

Kroes javaslata egyébként nem csak az energiaszektorra, hanem más iparágakra is kiterjedne.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.