Az EU nagyobb befolyást szeretne a felvásárlások engedélyezésében

euractiv.hu
2005.11.17. 11:31

Az Európai Bizottság szeretné elérni, hogy a tagországokon belüli cégfelvásárlások és -fúziók engedélyezésébe beleszólási lehetősége legyen. Neelie Kroes versenyügyi biztos azután ismertette elképzelését, hogy kiderült: Brüsszel nem tud közbelépni két spanyol cég számára nem tetsző, országon belüli felvásárlása ügyében.

Neelie Kroes szabályváltoztatási kezdeményezését az váltotta ki, hogy a spanyol Gas Natural 22,5 milliárd euróért felvásárolná riválisát, az Endesát. Az EU-biztos attól tart, hogy a mamutcég létrehozása a verseny korlátozását, esetleg teljes megszűnését eredményezi a spanyol piacon. A jelenlegi uniós szabályok szerint azonban nincs mit tenni, a Bizottság csak akkor emelhet szót egy ilyen, tagországon belüli felvásárlás, fúzió ellen, ha az érintett cégek összesített tőkéje világszerte meghaladja az 5 milliárd eurót, és az EU-n belül mindegyiké legalább 250 millió euró.

A határértékek megváltoztatásához a tagállamok egyöntetű támogatására lenne szükség, erre azonban megfigyelők szerint semmi esély nincs, ugyanis a tagországoknak nincs ellenére, hogy (legalább kétharmados arányban) nemzeti tulajdonban lévő cégeik összeolvadásából nagy "nemzeti zászlóshajók" jöjjenek létre.

Kroes javaslata egyébként nem csak az energiaszektorra, hanem más iparágakra is kiterjedne.