Ausztriában épül az első magánautópálya

MTI
2005.11.24. 13:24
Ausztriában jövőre 1,22 milliárd eurót, az ideivel nagyjából megegyező összeget szánnak az autópályák és gyorsforgalmi utak felújítására, illetve bővítésére - közölte az autópályákat üzemeltető Asfinag csütörtökön.

A legnagyobb beruházás a Bécset elkerülő S1 gyorsforgalmi út megépítése lesz Vösendorf és Schwechat között: a 16,2 kilométeres szakaszt várhatóan jövő nyáron adják át, a költségek 430 millió euróra rúgnak.

Több alagutat is kibővítenek még egy járattal, folytatják a déli (A2) autópálya építését, s várhatóan 2006 őszén megkezdődik Ausztria első magántulajdonban lévő autópályájának, az északi A5-nek az építése, az első szakasz Bécs és Mistelbach között lesz. A beruházást - amely összesen 725 millió euróba kerül - az Asfinag bonyolítja le Private Public Partnership (PPP) program keretében.

Jövőre sem változik az autópálya-matricák ára: a teherautók számára marad a 22 eurócent kilométerenként, a személyutóknál az éves matrica díja 72,60 euró. A jövő évre érvényes matricák december 1-től kerülnek forgalomba. Az ár 2001 óta változatlan.

Hat különleges autópálya-szakasz kivételével Ausztria teljes autópálya-hálózatára vonatkozik a matricavásárlási kötelezettség.

Az adott időszakra szóló autópálya-matricát Ausztriában 1997-ben vezették be. Az Asfinag a jövő évi matricákból 19 millió értékesítésére számít, mintegy 300 millió euró értékben. A díjbevételeket kizárólag az osztrák úthálózat építésére, felújítására és üzemeltetésére fordítják.