Leminősítette a magyar piacot a Morgan Stanley

Napi Online
2005.12.01. 15:15

A Morgan Stanley lerontotta a magyar, a lengyel és a cseh részvénypiacokra vonatkozó minősítését, az eurózóna növekedési kilátásainak rosszabbodása miatt. A közép-kelet európai, közel-keleti és dél-afrikai (EMEA) régiót befolyásoló amerikai inflációs félelmek jelentősen mérséklődtek, a régióban továbbra is robosztus növekedés látható, a részvénypiaci eszközök pedig mind nagyon jól teljesítenek - ismerteti a Concorde hírlevele a Morgan Stanley jelentését. A Morgan Stanley szerint az EMEA régió, éppúgy, mint valamennyi feltörekvő piac a következő évben is magas hozamokkal kecsegtet majd. Azonban az elemző arra is figyelmeztet, hogy mindez növekvő kockázatokkal és a befektetők egyre nagyobb kockázatvállaló hajlandóságával fog párosulni.

Szakmai körökben igen nagy vita kezd kialakulni a körül, hogy 2006-ban is fenntartható lesz-e majd a feltörekvő piaci vállalatok eredményének magas növekedési üteme. Egyes elemzők szerint a laposodó és 2006 2. negyedévében esetleg inverzzé váló amerikai hozamgörbe a növekedés jelentős lassulását vetíti előre. Ha az Európai Központi Bank (EKB) kamatemeléseket hajt végre az csak tovább fokozná ezen kockázatokat. Az elemzők a következő éves előrejelzésükben magas eredmény-növekedési rátákkal kalkulálnak, viszont a vállalatok értékeltségi mutatói, mint például a P/E mutatók, is igen magasak. A Morgan Stanley a magyar, a lengyel és a cseh részvénypiacokra vonatkozó minősítését semlegesre rontotta, mivel az eurózóna növekedési kilátásai romlottak. Az ECB "előre bejelentett" kamatemelési ciklusa valószínűleg nem fogja azonnal nyomás alá helyezni a hozamokat és a három közép-kelet európai valutáit, azonban elképzelhető, hogy az euróövezet törékeny gazdasági felépülése a monetáris szigorítással megtörhet. Mindez pedig visszavetheti a három közép-kelet európai ország exportját, és ronthatja folyó fizetési mérlegük egyenlegét.

A energiaipari részvényekkel kapcsolatban változatlanul tartás ajánlást fogalmaz meg az elemző, mivel a szektor továbbra is jól fog teljesíteni, amíg a növekedési kilátásokkal kapcsolatos kétségek fel nem merülnek. Ezen félelmeket pedig könnyen felerősítheti, hogy ha a Fed befejezi a kamatemelést, vagy esetleg kamatvágást hajt végre. Mindenestre az elemző továbbra is teljesen biztos abban, hogy inkább a finomítói marginok emelkednek majd az olajárak.