Kínában erősít a Siemens

MTI
2005.12.06. 16:05
Erőteljes növekedést ért el az idén a Siemens konszern Kínában: beérkezett megrendeléseinek száma 34 százalékkal növekedett az előző évihez képest, forgalma pedig 15 százalékkal emelkedett. A Siemens kínai vezére, Richard Hausmann szerint a közlekedési ágazaton kívül az energiaiparban, az olaj, a gáz és a víz ipari felhasználásában, az egészségügyben és a távközlésben van jó üzleti lehetőség. A szeptemberig tartó pénzügyi évben a beérkezett megrendelései 41,8 milliárd jüanról 56 milliárd jüanra emelkedtek. (5,3 milliárd euró). A forgalom 38,4 milliárd jüanról 44,3 milliárd jüanra emelkedett (4,2 milliárd euró). "A 2004-ben kitűzött cél a forgalom három év alatti, 2006 végéig történő megduplázására egyáltalán nem tűnik irreálisnak kiegyensúlyozott és stabil növekedés tükrében" - emelte ki Hausmann. Jelenleg a kínai tevékenység adja a konszern forgalmának hat százalékát.

A konszern kínai üzlete minden tevékenységi körben bővült. A közlekedési szektorban egyenesen 200 százalékos növekedést ért el. A 300 kilométer/órás sebességre is képes nagysebességű szerelvényekre kapott 669 millió eurós megrendelés után a Siemens joggal számíthat további vasút-modernizációs megrendelésekre is. A szerelvények, vasúti pályák, automatizálási berendezések és jelzőrendszerek iránt igen magas kereslet mutatkozik.

A Siemens a jövő év első felében várja a döntést a következő generációs mobil távközlési licencek odaítéléséről ahhoz, hogy a rendszer 2008-as olimpiai játékokra biztonsággal üzembe lehessen helyezni. A Siemens mindkét szóba jöhető technológia, a TDSCDMA vagy a WCDMA esetében is jó eséllyel indul a versenyben.

A világ harmadik legnagyobb és leggyorsabb ütemben növekvő villamos- és elektronikai termék piacán a Siemens már erőteljesen kiépített értékesítési-, kutatási- és fejlesztési kapacitással rendelkezik, valamint jelentősen növelte beszerzési forrásait is. Jelenleg évi 2-3 milliárd euró értékben vásárol be Kínában termékeket és alapanyagokat, amit a legközelebbi jövőben már ötmilliárd euróra kíván növelni. A pillanatnyilag még nem túl jelentős exportot is bővíteni tervezi. 2004-ben ötezer fővel növelte alkalmazottai számát, jelenleg 6 ezer kínai dolgozója van; 2006-ban pedig további háromezer fő felvételét tervezi.