A franciák szerint nem megfelelő a brit javaslat

MTI
2005.12.07. 12:38
Nem felel meg Európa szellemének az a brit javaslat, amely csökkentené az Európai Unió 2007-2013 közötti költségvetését - vélekedett szerdán Thierry Breton francia pénzügyminiszter.

Breton a France-Inter rádiónak adott interjúban leszögezte: a hétfőn előterjesztett brit javaslat nem vizsgálja felül a Londonnak nyújtott visszatérítési kedvezményeket, ugyanakkor kevesebb erőfeszítést tesz az új tagállamokért.

A brit tervezet, amely 24 milliárd euróval csökkentené az unió kiadásait az év első felében hivatalban lévő luxemburgi soros elnökség elképzeléséhez képest, elsősorban a tavaly belépett tíz új tagállamnak szánt regionális támogatásokat kurtítaná meg. Több EU-tagállam viszont a brit visszatérítéseket szeretné csökkenteni.

A francia pénzügyminiszter a beszélgetés során leszögezte: a francia kormány tartja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára csökkentik a költségvetési deficitet. Franciaország ugyanis 2001 óta minden évben átlépte ezt a 3 százalékos európai deficitkorlátot.