Hideg lesz, drágul az olaj

MTI
2005.12.09. 08:11

Péntek reggel hordónként 61 dollár fölé kúszott a nyersolaj ára a szabadpiacon, folytatódott az áremelkedés a tegnapi több mint 1 dolláros drágulás után. A fűtőolaj legnagyobb piacára, az amerikai északkeletre vonatkozóan a meteorológusok hideg időjárást jeleznek előre.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, januári határidőre közép-európai idő szerint péntek reggel hordónként (159 liter) 61,44 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 78 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. A WTI csütörtökön 1,45 dollár emelkedéssel 60,66 dolláron zárt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta péntek reggel 81 centtel 59,48 dollárra emelkedett, csütörtök este hordónként 58,67 dollár volt a legközelebbi, januári határidőre az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 1,69 dollárral drágább a szerdai zárónál.

Az OPEC és az Európai Unió illetékesei pénteken tanácskoznak az olajpiacnak a stabilizálásáról az OPEC december 12-én esedékes értekezlete előtt. Az OPEC köreiben tartja magát az a vélemény, hogy a szervezet nem hajt végre termeléscsökkentést csak abban az esetben, ha az OPEC irányadó ára a 45 dollár alá süllyedne. Irán szerint még az irányadó kosár 40 dollárra történő mérséklődése is elviselhető lenne a szervezet számára.