Fuvarozók: a kormány még nem teljesítette vállalásait

MTI
2005.12.12. 15:05
A Fuvosz és a NiT Hungary felszólítja a kormányt, hogy a december 20-ra tervezett egyeztetésig tegyen konkrét lépéseket az augusztusi megállapodásban foglaltak teljesítése érdekében, mondta Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Hozzátette: a fuvarozói érdekképviseletek értékelték a szakma versenyképességének javítására a kormánnyal kötött megállapodást, és megállapították, hogy három pontban eddig nem történt érdemi intézkedés.

Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének (Fuvosz) főtitkára közölte: ha az év hátralévő részében nem történik a kormány részéről konkrét intézkedés, akkor a magyar közúti áru- és személyfuvarozók helyzete 2006-ban egyre bizonytalanabb, és rosszabb lesz.

Utalt arra, hogy a Magyarországról induló fuvarok 60 százalékát már most is külföldi fuvarozók teljesítik. A 2005 első félévi adatok alapján az év elejéhez viszonyítva a magyar közúti fuvarozó vállalkozások száma 10 százalékkal 22 ezerre, a fuvareszközöké 5 százalékkal 65 ezerre mérséklődött.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány és a fuvarozók közötti 18 pontos megállapodás négy pontját a kormány nagy részben, vagy teljes egészében elutasította, amelyeket az aláíráskor úgy minősített, hogy megfontolja azok teljesíthetőségét.