Ervin
9 °C
23 °C

Hortobágyi Halgazdaság - 6 százalékkal nőtt a termelés

MTI
2005.12.13. 15:15
Az idén összesen 2.000 tonna étkezési halat termelt a Hortobágyi Halgazdaság Rt., ami 6 százalékkal több, mint az előző évben volt - tájékoztatta az MTI-t kedden a részvénytársaság vezérigazgatója. Puskás Nándor közlése szerint a ponty, a busa, az amur és a ragadozó halak 40-45 százalékát az idén már feldolgozott formában értékesítik. Az idei karácsony előtt az előzetes szerződések alapján 400-500 tonna élő, valamint 100-120 tonna feldolgozott halat értékesítenek kiskereskedőknek. Puskás Nándor közlése szerint a társaság árbevétele a tavalyi 850 millió forint után az idén eléri az 1 milliárd forintot. Hozzátette: az uniós csatlakozás után, a piaci igényeket kihasználva ez év nyarától megindult az ökológiai tanúsítással rendelkező feldolgozott biotermékek exportja is Németországba és Ausztriába.

A vezérigazgató szerint a jövő útja a feldolgozott termékek arányának növelése, ezért a cég elindította a meglévőnél nagyobb kapacitású, korszerű halfeldolgozó üzemének tervezését. A tervek szerint a 300-400 millió forintos beruházás - amelyre pályázattal szeretnének forrást teremteni - 2007-ben valósulna meg, s azzal egyidejűleg több új terméke is megjelenne a Hortobágyi Halgazdaságnak a magyar és a külföldi piacokon. A vezérigazgató ezek között említette a füstölt, a szálkamentes, a fűszerezett, a formázott és az elősütött konyhakész termékeket. Elmondta, hogy a német és az osztrák piacon nagy sikere van a hortobágyi biohalból készült szálkátlanított halpépnek, amiből bébiételt és halrudakat készítenek a határon túl. A Hortobágyi Halgazdaság azt tervezi, hogy halpépet előállító gépet vásárol, s így saját maga exportálja majd a pépet, illetve értékesíti bébiétel alapanyagként, valamint halrudakat is készít belőle.