Két százalék feletti infláció az euróövezetben

MTI
2005.12.16. 13:00
Az euróövezetben novemberben 2,3 százalékos volt átlagosan a tizenkét havi infláció, jelentették az EU statisztikai hivatalában szerdán végleges adatként, lefelé módosítva a november 30-án közölt, 2,4 százalékos előzetes becslést. Az energiaárak visszaesésének hatása nagyobb volt, mint korábban becsülték. Októberhez képest 0,3 százalékos volt a fogyasztóiár-csökkenés.

Az energiaárak egy hónap alatt átlagosan 3 százalékkal csökkentek, a tizenkét havi drágulásuk 10 százalékra lassult az októberi 12,1 százalékhoz és a szeptemberi 15 százalékhoz képest. Ily módon az energiaárak nélküli infláció nem gyorsult tovább, tizenkét hónapra 1,5 százalékos maradt, annyi, mint októberben. Szintúgy változatlan maradt novemberben, 1,5 százalékon, a tizenkét havi teljes maginfláció.

Az egész EU-ban novemberben átlagosan 2,2 százalékra lassult a tizenkét havi infláció. Lettországban volt a legnagyobb, 7,5 százalékos, és Finnországban a legkisebb, 1,0 százalékos. Magyarországról 3,3 százalékot tart nyilván az EU statisztikai hivatala, az októberi 3,1 százalék után.