Mária
-7 °C
3 °C

Két százalék feletti infláció az euróövezetben

MTI
2005.12.16. 13:00
Az euróövezetben novemberben 2,3 százalékos volt átlagosan a tizenkét havi infláció, jelentették az EU statisztikai hivatalában szerdán végleges adatként, lefelé módosítva a november 30-án közölt, 2,4 százalékos előzetes becslést. Az energiaárak visszaesésének hatása nagyobb volt, mint korábban becsülték. Októberhez képest 0,3 százalékos volt a fogyasztóiár-csökkenés.

Az energiaárak egy hónap alatt átlagosan 3 százalékkal csökkentek, a tizenkét havi drágulásuk 10 százalékra lassult az októberi 12,1 százalékhoz és a szeptemberi 15 százalékhoz képest. Ily módon az energiaárak nélküli infláció nem gyorsult tovább, tizenkét hónapra 1,5 százalékos maradt, annyi, mint októberben. Szintúgy változatlan maradt novemberben, 1,5 százalékon, a tizenkét havi teljes maginfláció.

Az egész EU-ban novemberben átlagosan 2,2 százalékra lassult a tizenkét havi infláció. Lettországban volt a legnagyobb, 7,5 százalékos, és Finnországban a legkisebb, 1,0 százalékos. Magyarországról 3,3 százalékot tart nyilván az EU statisztikai hivatala, az októberi 3,1 százalék után.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!