Az MVM-é a Zöld Béka

Index, MTI
2005.12.16. 13:03
A Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. kapta idén a Deloitte általa négy éve alapított Zöld Béka díjat - amit Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter adott át -, mivel nemzetközi tanácsadó cég szerint az állami villamostársaság készítette a legjobb környezeti jelentést. A versenyben második helyezett Magyar Telekom Rt.-n kívül az Audi Hungaria Motor Kft., a British American Tobacco Hungary, a Csepeli Erőmű Rt., a Denso Gyártó Magyarország Kft., a Flextronics International Kft., a Magyar Posta Rt. és a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. pályázott a díjra.

Reininger Róbert, a Deloitte környezetvédelmi osztályának igazgatója a díjkiosztó ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az országban 20-25 nagyvállalat készít speciális beszámolót környezetvédelmi teljesítményéről. Reininger Róbert szerint az egyelőre önkéntes rendszert mihamarább kötelezővé kellene tenni a vegy-, energetikai, cement- és az alumíniumiparban, valamint a veszélyes hulladékokat kezelő nagy cégeknél. A szabályozás hatálya alá tartozhatnának az egységes környezeti engedély kiváltására kötelezett vállalkozások.

A közép-kelet európai vállalatok között meghirdetett Zöld Béka díjat a Deloitte 2001-ben alapította az Európai Unió Környezeti Jelentés Díjának mintájára. Az első évben a szentgotthárdi Opel gyár és a Budapesti Erőmű nyert. Egy éves kihagyás után 2003-ban újra a Budapesti Erőmű, illetve a Denso Kft., míg tavaly a Dreher Rt. vihette el a trófeát.