Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Egy több ezer éves adó halála

Napi Online
2005.12.30. 08:50
Kínában január 1-jétől megszüntetnek egy 2600 éve létező adónemet a tavaly meghirdetett ötéves adóreformprogram keretében. Az egykulcsos mezőgazdasági adó, amelyet a családok nagysága és az általuk művelt földterület mérete alapján állapítanak meg, 1949-ben átlagosan 28 kiló gabona volt családonként, de 2000-ben már csak 13 kilogram.

Egyes források szerint ez a költségvetés bevételeinek 2004-ben még 5 százalékát adta, de miután a tartományok többsége a központi irányelveknek megfelelően már tavaly lemondott róla, a költségvetés gond nélkül pótolni tudja a kiesést. A 800 millió kínai földműves kimaradt a gazdaság elmúlt években végbement korszerűsödéséből, és bár az átlagjövedelmük tavaly 6 százalékkal emelkedett, így is csak évi 400 dollárnyit tesz ki.

Az adóreform egyik legfontosabb célja a falu és a város közti szakadék szűkítése. Ugyanakkor az adatok tanúsága szerint a mezőgazdaság is fellendülőben van: idén ismét rekordtermést várnak, a gabonatermés becslések szerint 484 millió tonna lesz, s a hektáronkénti átlag is csúcsot ért el 4,6 tonnával.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.