Megszületett a MÁV-nál a jövő évi bérmegállapodás

MTI
2005.12.23. 18:57

Megszületett a jövő évi bérmegállapodás a MÁV ZRt. és a reprezentatív vasutas-szakszervezetek között pénteken, eszerint a 2006. évi bérfejlesztés mértéke 5 plusz 1,5 százalék lesz.

A társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében tájékoztat arról, hogy a bérfejlesztés mértéke magába foglalja az Országos Érdekegyeztető Tanács 4,5 százalékos prognosztizált bruttó átlagbér növelési ajánlatát, és a négyéves együttműködési megállapodásban vállalt 1,5 százalékos teljesítményösztönzési rendszer kompenzációs forrását, illetve az EU-csatlakozással összefüggő 0,5 százalékos bérfelzárkóztatási elvárásokat is.

A bérmegállapodás mértékénél figyelembe vették a várható éves inflációt, a személyi jövedelemadó törvény változásait, és az általános forgalmi adó kulcsok csökkenését. A közlemény kiemeli, hogy megállapodás született továbbá a 2006. január 1-jén létrejövő önálló árufuvarozási részvénytársaságnál, a MÁV Cargo ZRt.-nél is, mivel az ott foglalkoztatott vasutasok bérfejlesztés mértéke azonos lesz a MÁV Zrt. dolgozóiéval.