A Russneft pályázik a Barátság kőolajvezetékre

MTI
2005.12.26. 18:31
A Mollal folyó együttműködésünk szempontjából is érdekes számunkra a Transpetrol szlovákiai vezetéküzemeltető vállalat aktíváinak megszerzése - jelentett ki a Russneft orosz olajipari vállalat elnöke hétfőn. Mihail Gucerijev annak kapcsán beszélt erről, hogy újólag megerősítette: vállalata szeretne 49 százalékos részesedést szerezni a Transpetrol vállalatban. Gucerijev elmondta, hogy hosszú távú megállapodást szeretnének kötni a magyar Mol részvénytársasággal a Transpetrol vezetékrendszerén keresztüli olajellátásról. A Russneft és a Mol közösen fejleszt az orosz területen lévő hanti-manysiföldi autonóm területen, az ezt végző Zapadno-Malobalik vegyes vállalatban 50-50 százalékos részesedésük van.

A Russneft, amely már feltört az első tíz orosz olajcég közé, az idén vásárolta ki a Jukosz fele részét a vegyes vállalatból. A múlt héten a Russneft hivatalosan értesítette Jirko Malchárek szlovák gazdasági minisztert arról, hogy pályázik a Barátság (Druzsba) olajvezeték szlovákiai szakaszát üzemeltető Transpetrol 49 százalékára, amely még a Jukosz tulajdonában van. A Russneftnek ezt a szándékát az orosz kormány támogatja.

A Russneft radikálisan növelni kívánja jelenleg évi hatmillió tonnára rúgó szállításait a Transpetrol csővezetékein. A Transpetrol pályázói között mostanra ő az egyetlen orosz vállalat, korábban a Tatneft is jelezte érdeklődését, de később közölte, hogy mégsem pályázik. Más külföldi pályázók között elsősorban az olasz Enel céget említik a jelentések.