Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Lehúzza az oljaárat a meleg időjárás

MTI
2005.12.28. 08:22

Szerdán már a második egymást követő kereskedési napon csökkent a szabadpiacon a nyersolaj ára, mivel a szokásosnál melegebb időjárás arra enged következtetni, hogy mérséklődni fog a fűtőolaj iránti kereslet.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, februári határidőre közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként (159 liter) 31 centes, azaz 0,4 százalékos csökkenéssel hordónként 57,85 dollárra süllyedt. A WTI kedden 27 centes esés után 58,16 dolláron zárt.

A meteorológusok előrejelzése szerint az amerikai északkeleten a szokásosnál sokkal melegebb lesz az időjárás a következő öt napon, így a fűtőolaj iránti kereslet 27,7 százalékkal maradhat az átlagos szint alatt a december 31-el záruló héten. Az ármérséklődéshez hozzájárult az is, hogy a Royal Dutch Shell legtöbb létesítményét helyreállította Nigériában a két csővezetéket ért múlt heti robbantás után. A korábbi jelentésekben szereplő napi 180 ezer hordónyi kieséssel szemben hétfőn a Shell már csak napi 15 ezer hordóval kevesebb olaj szállításáról adott hírt. Kína olaj iránti kereslete novemberben a tavalyi év azonos idejének szintjén állt, több hónap után szinten maradt ebben a hónapban a világ második legnagyobb nyersolaj fogyasztó országának behozatala. Ez a hír is megnyugtatta az olajpiacot.

A januári szállítású fűtőolaj ára a Nymex-en 0,22 centtel 1,6348 dollárra süllyedt gallononként, a januári szállítású normálbenzin pedig 3,71 centes olcsóbbodás után 1,5134 dolláron állt szerda reggel.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónként szerda reggel 11 centtel 56,18 dollárra esett a londoni Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében. Kedden a Brent 40 centes csökkenés után 56,29 dolláron zárt.

Szerda reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 508,85 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,95 dollárral drágább, mint kedden későn.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.