PSZÁF határozat a Bank of New York OTP-beli befolyásáról

MTI
2005.12.28. 10:29

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azzal a feltétellel engedélyezi a The Bank of New Yorknak, mint letétkezelőnek, hogy 10 százalékot meghaladó, de 50 százalékot el nem érő szavazati jogot gyakoroljon az OTP Bankban, ha nyilatkozik az öt százalékot meghaladó tulajdoni/szavazati hányaddal rendelkező OTP részvényeket megtestesítő GDR-tulajdonosok személyéről.

A PSZÁF december 22-i keltezésű, szerdán megjelent határozata szerint a tulajdoni hányad/szavazati jog számításánál figyelembe kell venni a Global Depositary Receipt (globális letéti igazolás, GDR) mellett az adott GDR-tulajdonos által birtokolt OTP-részvényeket is.

A PSZÁF még május 27-én hozott határozata feltételesen engedélyezte a The Bank of New Yorknak a fenti befolyás megszerzését.

Akkor az OTP Bank kommunikációs főosztályán az MTI-nek elmondták: technikai változásról van szó. A tőkepiaci törvény módosítása miatt változott a közvetett tulajdon számítása, s a belga Nominic helyett az eddig is letétkezelő The Bank of New York lett a GDR-ket megtestesítő tulajdonos.

Szeptember végén a hitelintézet gyorsjelentése szerint a részvények 89,3 százaléka volt külföldi tulajdonban és öt százalék feletti tulajdonos a részvénykönyv akkori állapota szerint csak a The Bank of New York. A letétkezelő a 33,6 százalékot megtestesítő tulajdoni hányadával az alapszabályban meghatározott maximum 25 százalék szavazati joggal rendelkezik.

Az elmúlt években egyedül a Capital Group Companies (CGC) csoporthoz tartozó Capital Research and Management Company, Capital International Ltd. és Capital International Inc. által kezelt alapok befolyása emelkedett olykor 5 százalék fölé.

A bank alapszabálya egyébként 25 százalékban korlátozza az egy részvényes által gyakorolható szavazati jogot, abban az esetben pedig, ha a társaságban más részvényes szavazati joga is meghaladja a 10 százalékot, 33 százalékban. Az összes külföldi részvényes által gyakorolható szavazati jog mértéke pedig nem érheti el az összes szavazati jog 50 százalékát.