Gerzson
1 °C
10 °C

PSZÁF határozat a Bank of New York OTP-beli befolyásáról

MTI
2005.12.28. 10:29

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azzal a feltétellel engedélyezi a The Bank of New Yorknak, mint letétkezelőnek, hogy 10 százalékot meghaladó, de 50 százalékot el nem érő szavazati jogot gyakoroljon az OTP Bankban, ha nyilatkozik az öt százalékot meghaladó tulajdoni/szavazati hányaddal rendelkező OTP részvényeket megtestesítő GDR-tulajdonosok személyéről.

A PSZÁF december 22-i keltezésű, szerdán megjelent határozata szerint a tulajdoni hányad/szavazati jog számításánál figyelembe kell venni a Global Depositary Receipt (globális letéti igazolás, GDR) mellett az adott GDR-tulajdonos által birtokolt OTP-részvényeket is.

A PSZÁF még május 27-én hozott határozata feltételesen engedélyezte a The Bank of New Yorknak a fenti befolyás megszerzését.

Akkor az OTP Bank kommunikációs főosztályán az MTI-nek elmondták: technikai változásról van szó. A tőkepiaci törvény módosítása miatt változott a közvetett tulajdon számítása, s a belga Nominic helyett az eddig is letétkezelő The Bank of New York lett a GDR-ket megtestesítő tulajdonos.

Szeptember végén a hitelintézet gyorsjelentése szerint a részvények 89,3 százaléka volt külföldi tulajdonban és öt százalék feletti tulajdonos a részvénykönyv akkori állapota szerint csak a The Bank of New York. A letétkezelő a 33,6 százalékot megtestesítő tulajdoni hányadával az alapszabályban meghatározott maximum 25 százalék szavazati joggal rendelkezik.

Az elmúlt években egyedül a Capital Group Companies (CGC) csoporthoz tartozó Capital Research and Management Company, Capital International Ltd. és Capital International Inc. által kezelt alapok befolyása emelkedett olykor 5 százalék fölé.

A bank alapszabálya egyébként 25 százalékban korlátozza az egy részvényes által gyakorolható szavazati jogot, abban az esetben pedig, ha a társaságban más részvényes szavazati joga is meghaladja a 10 százalékot, 33 százalékban. Az összes külföldi részvényes által gyakorolható szavazati jog mértéke pedig nem érheti el az összes szavazati jog 50 százalékát.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.