Olcsóbb lehet az alumínium

MTI
2006.01.10. 16:11
Kilátás nyílt az alumínium olcsóbbodására, miután kereskedők kedden jelezték, hogy csökkenésnek indult a kínai import, ellenben a kivitel növekedése várható.

A kínai felhasználók kezdik felélni tartalékaikat, a jelenlegi magas áron nem vásárolnak, idézett kereskedőházi szakértőket a Reuters hírügynökség kedden.

Már érezhető az enyhülés: a nyugati szállítók jelenleg a londoni fémtőzsde (LME) készpénzes árait tonnánként 50 dollárral meghaladó azonnali árakat kérnek a dél-kínai kikötőkben való átadásra, miközben az első negyedévi szerződéses árak átlagosan 60 dollárral haladják meg az LME határidős árait.

Utolsó adat szerint Kína 36 580 tonna nyersalumíniumot importált novemberben, ehhez képest jelentős visszaesés várható. A szakértők ugyanakkor arra számítanak, hogy Kína havonta átlagosan 100 ezer tonna nyertalumíniumot exportál az első negyedévben, miután novemberben 84 485 tonna volt a kivitele.

A kínai exportőrök az LME-árnál 10-20 dollárral magasabb árat kérnek a dél-kínai kikötőkben. Az elmúlt hetekben a felár 40 dollár körül volt, a novemberi 50-60 dollár helyett.

Kedd reggel az alumínium tonnánként 2325 dollár volt háromhónapos határidőre az LME-n, a hétfőn elért új, 17 éves csúcs, 2335 dollár után.