'Lépj egyet előre' - program

MTI
2006.01.10. 16:57
Átlagosan 262 500 forintos képzési támogatást vehetnek igénybe az idén mindazok, akik nem rendelkeznek alapfokú iskolai végzettséggel, szakképesítéssel vagy szakmájuk nem piacképes, mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta: a Lépj egyet előre programot most 4 milliárd forinttal indítják. Ezt 75 százalékban az Európai Unió, 25 százalékban a Munkaerőpiaci Alap finanszírozza. Ez a pénz 10 ezer - 15 ezer személy képzésére elegendő, de nagyobb érdeklődés esetén további forrásokat csoportosítanak át, illetve igénybe vehető majd egy újabb európai uniós finanszírozás is.

Az érdekeltek a munkaügyi kirendeltségeket jelentkezhetnek az akkreditált képző intézmények által kínált képzésekre. Bárki jelentkezhet attól függetlenül, hogy munkaviszonyban van, munkanélküli vagy inaktív.

A munkaügyi tárca bízik abban, hogy a program vonzó lesz mindazoknak, akik így ingyenesen az elhelyezkedésükhöz vagy a további sikeres munkavégzésükhöz szükséges szakmát szerezhetnek. A program kedvező a munkaadóknak is, mert ugyancsak ráfordítás nélkül dolgozóik képzettebben végezhetik munkájukat. Ezért megéri számukra ha a munkaidő szervezésével elősegítik a tanfolyamokon való részvételt - vélte a miniszter.