0,15 százalékpont a magyar eurókötvény felára

MTI
2006.01.10. 17:03
A kedden kiadott új magyar egymilliárd eurós eurókötvény hozamfelára 0,15 százalékpont az irányadó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött. A tízéves lejáratú - 2016. július 18-án lejáró - eurókötvény kibocsátási szelvénye, azaz kamata 3,5 százalék, kibocsátási és másodforgalmazói ára 99,437 százalék.

Az Államadósság Kezelő Központ Rt.(ÁKK) decemberben adott megbízást a londoni HSBC Bank Plc-nek, a párizsi Société Générale-nak és a londoni UBS Investment Banknak az egymilliárd euró összegű, fix kamatozású, 10 éves futamidejű, 2016. júliusban lejáró kötvény kibocsátásának megszervezésére a Magyar Köztársaság részére. Az Államadósság Kezelő Központ Rt. a befolyó összeget általános finanszírozási célokra használja fel. Az ÁKK az idén a bruttó piaci devizakibocsátást 2 milliárd euróra tervezi.

Tavaly az első félévben bruttó 3,5 milliárd eurónyi devizakötvényt bocsátottak ki - ennyi volt az egész évi terv -, januárban 1,5 milliárd dollárért 10 éves, februárban egy milliárd euró értékben 15 éves eurokötvényt, április végén 500 millió fontért fontkötvényt 12 évre, június végén pedig 5 és 7 évre jenkötvényt adtak ki, összesen 75 milliárd jen értékben.

Decemberben öt év után visszahelyezte a már csak közepes befektetői - spekulatív elemeket is tartalmazó - "BBB" sávba az elsőrendű "A" kategóriából a magyar szuverén küladósságot a Fitch Ratings, a tartósan magas államháztartási hiányra hivatkozva. A legnagyobb európai hitelminősítő londoni bejelentése szerint a szuverén hosszú futamú devizaadósság addigi "A mínusz" besorolása "BBB plusz"-ra változott.