Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Félreértés, hogy az ekho mindent rendez

Napi Online
2006.01.13. 11:18
Félreértésnek minősítette Csizmár Gábor munkaügyi miniszter, hogy azok helyzetét, akik áttérnek az ekhóra, munkaügyileg rendezettnek tekintik majd - derül ki a NAPI Gazdaságnak adott miniszteri interjúból.

Csizmár szerint 70 százalékos rátánál lehet beszélni az Orbán Viktor által is szorgalmazott teljes foglalkoztatottságról. Ennek elérését a miniszter is fontosnak tartja, de úgy véli: a mai 57 százalékos mutató reálisan csak 15-20 év alatt hozható fel erre a szintre.

A tisztán látást nehezíti, hogy ma Magyarországon nincs olyan adatfelvétel, amely ténylegesen leírná a munkaerő-piaci helyzetet. A statisztikai hivatal 300 ezer, a foglalkoztatási szolgálat pedig 400 ezer körüli munkanélkülit mutat ki. Utóbbi sem tartalmazza viszont a nem látható munkanélküliséget, vagyis ténylegesen még ennél is jóval több embernek nincs munkája.

Azt, hogy ma 90 ezer emberrel több dolgozik, mint 2002 első negyedévében a miniszter jó eredmények tartja, főként annak tükrében, hogy minőségi átmenet zajlik a magyar gazdaságban: megszűnnek az egyszerű, betanított, szalag melletti munkák, szűkülnek azok az ágazatok, ahol nagy az élőmunka-igény, és azok pörögnek, amelyek inkább a technológiára építenek.

A magyar gazdaság növekedésének alapja - állítja Csizmár - a hatékonyság és a termelékenység, nem pedig a létszám bővülése. A miniszter félreértésnek minősítette, hogy azokat, akik áttérnek az ekhóra, munkaügyileg rendezettnek tekinti majd az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.