Vilma
-7 °C
4 °C

Ötmilliárd forint a Volán társaságoknak

MTI
2006.01.13. 15:04
Még folynak a tárgyalások a Pénzügyminisztériummal, de a tervek szerint az idén is legalább ötmilliárd forintot kapnak a Volán társaságok - jelentette ki az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV RT.) ügyvezető igazgatója pénteken, Szegeden.

Németh Ákos, aki négy új Mercedes autóbuszt adott át a Tisza Volán Közlekedési és Szolgáltató Rt. (Tisza Volán Rt.) számára, hangsúlyozta: 2005-ben összesen 10 milliárd forintot tudtak a Volán társaságok rendelkezésére bocsátani, amely "a probléma méretéhez képest még mindig elenyésző" de pozitív tendenciát mutat, hiszen 2003-ban ötmilliárd, 2004-ben pedig hatmilliárd forintot juttattak számukra.

A támogatás egyrészt tőkeemelésen keresztül történik, de környezetvédelmi fejlesztésekre is sor kerül. A fekete motor program a leginkább környezetszennyező motorok cseréjét irányozta elő - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a Volán társaságoknak összesen hétezer gépjárműve van, amelyek átlagéletkora eléri a 12 évet, de több vállalatnál akár a 14 évet is.

Szeri István, a Tisza Volán Rt. vezérigazgatója közölte: a szegedi Volán járműveinél az átlagéletkor tíz év, a társaság 404 járművel rendelkezik, ebből 131 közlekedik Szeged városában; a négy darab új, Mercedes-Benz Citaro 0530G CNG típusú városi, csuklós, gázos, alacsonypadlós autóbusszal 39-re nőtt a sűrített földgázzal hajtott buszok száma.

A mozgáskorlátozottak számára is könnyen használható új autóbuszok összesen 336 millió forintba kerültek, ennek egynegyedét saját forrásból fedezték; a fennmaradó összeget hitelből és a "Zöld Forrás" program pályázatán elnyert mintegy 70 millió forintos kamattámogatás igénybevételével fedezték - mondta.

A vezérigazgató kiemelte: az új járművek Euro-EEV európai uniós környezetvédelmi minősítéssel rendelkeznek, fokozottan környezetkímélők; ez a rendszerben meghatározott károsanyag határérték, a 2008-2009-ben bevezetésre tervezett Euro-5 normában meghatározottnál is lényegesen alacsonyabb.

A társaság 1996-ban kezdte el a földgázüzemű autóbusz programját, amelynek keretében a helyi közlekedésben működő buszok több mint egynegyedét kiváltotta már földgáz hajtóanyaggal működőre - ismertette.

A vezérigazgató tudatta: az új autóbuszok 18 méter hosszúak, 3 ajtós járművek, 7 darab gáz kompozit anyagú - különösen könnyű - üzemanyag tartállyal, amelyek együttes űrtartalma 1330 liter. Ez a típus átlagos topográfiai és egyéb feltételek mellett napi 350 kilométer hatótávolságot tehet meg 146 szállítva.

Az átadáson elhangzott: két darab ugyanilyen autóbusz érkezik áprilisban és további hét beszerzését tervezik még az idén.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!