A S&P nem minősít le szeptemberig

Portfolio
2006.01.17. 13:57
"Érdemes megvárnunk az új konvergencia-programot. Fontos látnunk, hogy mit tervez középtávon a kormány" - mondta el egy bécsi konferencián a magyar hitelminősítés kilátásairól a Reuters-nek Konrad Reuss, a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet szuverén besorolásokért felelős ügyvezető igazgatója.

Reuss utalt arra is, hogy a szeptember elsejéig beadandó programban sokkal fontosabb számára a hiteles deficitcsökkentési pálya, mint maga a konkrét euró-bevezetési céldátum "Nem tulajdonítok neki különösebb jelentőséget, hogy 2010, vagy 2012 a cél" - fogalmazott az igazgató. A hitelminősítő intézet korábbi jelzései szerint Magyarország nem lesz képes 2012 előtt bevezetni az eurót.

A nyilatkozat arra utal, hogy a jelenlegi "A-" hosszúlejáratú deviza- és forintadósságunk besorolása legalább szeptemberig nem változik. Ez enyhe pozitív hír lehet a piac számára a költségvetési problémák mellett, ugyanakkor egyértelmű nyomást helyez a kormányra a program tartalmát (hiteles deficitcsökkentési pálya) illetően.

Az S&P tavaly május 27-én az addigi "A"-ról egy fokozattal "A-"-ra csökkentette Magyarország hosszú lejáratú forintadósságának besorolását. A rövid lejáratú minősítés az addigi "A-1"-ről "A-2"-re változott. A leminősítést az S&P a gyenge fiskális kilátásokkal, és a kedvezőtlen középtávú kilátásokkal indokolta. Az intézet a forintadósság leminősítésével párhuzamosan megerősítette Magyarország hosszúlejáratú devizaadósságának "A-" és rövid lejáratú adósságának eddigi "A-1" besorolásait. A kilátások stabilak.