Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

2,2 százalékos infláció az eurózónában

MTI
2006.01.19. 14:19
Az euróövezetben decemberben 0,3 átlagosan százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak novemberhez képest, és 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint 2004. decemberben, közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön végleges adatként, megerősítve a január 4-i előzetes becslést. Ezzel az évi átlagis infláció 2,2 százalékos volt tavaly. Decemberben a tizenkét havi infláció az energiaárak nélkül 1,4 százalékra lassult a novemberi 1,5 százalékról, a teljes maginfláció 1,4 százalékos maradt, annyi, mint novemberben, a legújabb felülvizsgálatok szerint.

Az egész EU-ban decemberben átlagosan szintén 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ezzel az évi átlagos infláció az egész EU-ban is 2,2 százalékos volt tavaly. A tizenkét havi infláció Lengyelországban volt a legkisebb, 0,8 százalékos, és a leggyorsabb Lettországban, 7,1 százalékos. Tíz tagállamban gyorsult, tizenegyben lassult a tizenkét havi infláció. Magyarországról 3,0 százalékos tizenkét havi inflációt tart nyilván decemberről a hivatal. Novemberben az euróövezetben 2,3 százalékos volt átlagosan a tizenkét havi infláció. Az energiaárak visszaesésének hatása nagyobb volt, mint korábban becsülték. Az energiaárak egy hónap alatt átlagosan 3 százalékkal csökkentek, a tizenkét havi emelkedésük 10 százalékra lassult az októberi 12,1 százalékhoz és a szeptemberi 15 százalékhoz képest. Ily módon az energiaárak nélküli infláció nem gyorsult tovább, tizenkét hónapra 1,5 százalékos maradt, annyi, mint októberben. Szintúgy változatlan maradt novemberben, 1,4 százalékon, a tizenkét havi teljes maginfláció.

Az egész EU-ban novemberben átlagosan 2,2 százalékra lassult a tizenkét havi infláció. Lettországban volt a legnagyobb, 7,5 százalékos, és Finnországban a legkisebb, 1,0 százalékos. Magyarországról 3,3 százalékot tart nyilván az EU statisztikai hivatala, az októberi 3,1 százalék után.

Az infláció az euróövezetben szeptemberben, egyértelműen az energia drágulása miatt - szeptember elején tetőzött az olaj ára - már a tavalyi rekord szinten haladta meg az Európai Központi Bank (EKB) "legföljebb 2 százalékos" célszámát, azonban a maginfláció még nem jelzett belső inflációs nyomást. Az energiaárak nélkül a tizenkét havi infláció szeptemberben még csak 1,4 százalékra gyorsult az euróövezet átlagában az augusztusi, júliusi és júniusi 1,3-1,3 százalékról, ezt is nagyrészt a vámraktárakban visszatartott kínai textiláruk egyszeri, hiánykeltő hatása okozta, bár az átlagnál gyorsabban drágult az alkohol és a dohány is. Ennek ellenére az EKB, vezetőinek ismétlődő nyilatkozatai szerint, mind jobban tartott az energiaárak továbbgyűrűző, tartósabb hatásától. Ezen a várakozáson nem változtatott a tizenkét havi infláció októberi és novemberi gyengülése sem, annál is kevésbé, mivel az energiaárak nélkül is a tizenkét havi infláció gyorsulása októberben már hangsúlyosabb lett az euróövezetben, 1,5 százalékra emelkedett, és a teljes maginfláció - infláció az energiaárak, az élelmiszerek és az alkohol és a dohány ára nélkül - is megindult fölfelé, 1,4 százalékos volt tizenkét hónapra, miután előzőleg három hónapon át rendre 1,3 százalékos volt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.