A Fitch felminősítette a Budapest Bankot

MTI
2006.01.24. 14:30
A legmagasabb szintre emelte a Budapest Bank tulajdonosi támogatási osztályzatát kedden a Fitch Ratings, tükrözve a magyar bank fontosságát a befektető térségi portfoliójában.

A legnagyobb európai hitelminősítő keddi londoni közleménye szerint a Budapest Bank támogatási osztályzata az eddig 2-esről 1-esre javul. A Fitch nem tart érvényben teljes körű, hosszú és rövid távú, valamint egyéni besorolást a magyar bankra. A támogatási osztályzat emeléséhez fűzött indoklás szerint a hitelminősítő egyre biztosabb abban, hogy a Budapest Banknak stratégiai jelentősége van az amerikai anyavállalat, a GE Consumer Finance (GECF) térségi tevékenységében. A bank az amerikai General Electric csoport 99,72 százalékos tulajdona. Az elemzés szerint a GE a magyar piac egyik legnagyobb befektetője, és a térség egésze központi szerepet kapott a cég terjeszkedési stratégiájában.

E stratégiai jelentőség alapján a Fitch igen valószínűnek tartja, hogy a GE szükség esetén tulajdonosi támogatásban részesítené a Budapest Bankot. A Fitch Ratings két hete több más, külföldi stratégiai befektetők birtokában lévő magyarországi bank tulajdonosi támogatási osztályzatait megerősítette. A megerősítés az Erste Bank Hungary, az Inter-Európa Bank és az MKB Bank Rt. 1-es, vagyis legjobb, valamint a Raiffeisen Bank Rt. 2-es szintű támogatási osztályzatait érintette. A Fitch ezekre a magyar bankokra sem tart érvényben teljes körű cégadósi osztályzatokat, de - a Budapest Bankhoz hasonlóan - tulajdonosi támogatási besorolásukat nyilvántartja.