Auguszta
5 °C
22 °C

Mérgező pisztácia Belgiumban

euractiv.hu
2006.01.25. 12:15
A Colruyt belga üzletlánc figyelmeztette vásárlóit, ne fogyasszanak egy bizonyos, náluk vásárolt pisztáciát, mert az mérgező lehet.

A szupermarket elismerte, hogy a megvizsgált héjakban túl sok B1-es aflatoxint találtak, amely a természetben előforduló mycotoxinnal azonos hatású, és mind az állatokban, mind pedig az embereknél segítheti a rákbetegség kialakulását. A toxin nedves környezetben tárolt terményekben, leggyakrabban dióban alakulhat ki. Kis mennyiségben ártalmatlan, s az árusításra kerülő termékekben csak szigorúan megszabott mennyiségben fordulhat elő.

Az üzletlánc arra kérte vásárlóit, hogy vigyék vissza a szóban forgó pisztáciát a szupermarketbe, ahol visszafizetik annak árát. A Colruyt internetes honlapján igyekszik megnyugtatni mindazokat, akik már fogyasztottak az Estudiantes címkét viselő, 200 grammos csomagolású pisztáciából: a B1-es aflatoxin csakis abban az esetben okozhat egészségügyi problémát, ha ismételten, nagy mennyiségben fogyasztották. Ebben az esetben az anyag fokozza a májrák kialakulásának veszélyét, ezért a leginkább veszélyeztetettek a hepatitiszes személyek.

A belga sajtóban közzétették a pisztácia-termék vonalkódját, tételszámát, szavatossági idejének lejárati dátumát és egy telefonszámot, amelyen az aggodalmaskodók érdeklődhetnek, további információt kaphatnak.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.