A Mittal acélipari csoport feje Franciaországban tárgyal

MTI
2006.01.30. 15:29
A világ vezető acélgyártója, a Mittal-csoport feje, Laksmi Mittal hétfőn Franciaországban keresett támogatást ahhoz a tervéhez, hogy felvásárolja a világ második acélgyártóját, az Arcelort. Az Arcelor felügyelő bizottsága vasárnap egyhangúlag elutasította a Mittal Steel 18,6 milliárd eurós (23 milliárd dolláros) ellenséges felvásárlási ajánlatát.

Laksmi Mittal szerdán Brüsszelben az EU versenyjogi biztosával tárgyal. Az Európai Bizottság versenyjogi szempontból minden európai nagyfúziót megvizsgál. A Mittal felvásárlási offenzívája általában aggodalmat váltott ki az európai kormányok körében, elsősorban az ágazati munkahelyek miatt.

A francia pénzügyminiszter hétfői sajtóértekezletén elmondta: mély aggodalmával szembesítette Laksmi Mittalt az Arcelor-ajánlat kapcsán. Ha az ügylet létrejönne, a kialakuló acélipari csoport nagyságra háromszorosa lenne az utána következő, második Nippon Steelnek.

A felvásárlási ajánlat ugyanakkor jót tett a világ acélipari cégeinek: a nagy cégek részvényárfolyama meredeken emelkedni kezdett, mert a piac arra számít, hogy a minden bizonnyal folytatódó ajánlati küzdelem az ágazat egészében növeli a részvények értékét.

Az indiai Mittal tavaly áprilisban vette meg 4,5 milliárd dollárért az amerikai US International Steel Group-ot, s ezzel a világ legnagyobb acélipari csoportja lett. Az indiai vállalat Kelet-Európában is újabb érdekeltségeket akar szerezni elsősorban a gyorsan növekvő autógyártás kiszolgálására.

A Mittal Steelnek Lengyelországban vannak üzemei, az övé már a legnagyobb ukrán acélmű, a Kryvorizhstal, s Bulgária legnagyobb acélművének, a Kremikovcinak a 70 százaléka.