Tartja a kitermelési szintet az OPEC

MTI/Dow Jones
2006.01.31. 15:20
Az OPEC olajügyi miniszterei keddi bécsi tanácskozásukon a szervezet tagállamai együttes termelési szintjének fenntartásáról döntöttek, ami jelenleg napi mintegy 28 millió hordó. Irán képviselője bejelentette: országa tartani fogja olajexportjának szintjét. Az OPEC több minisztere által is megerősített keddi döntés várható volt: a venezuelai és a szaúdi olajügyi miniszter hétfőn már azt mondta, hogy a tagországok a termelés szinten tartásáról határoznak. Ezt megelőzően az OPEC ajánlásokat tevő úgynevezett monitoring bizottsága is azt javasolta hétfőn a kedden Bécsben ülésező olajügyi minisztereknek, hogy ne változtassanak a jelenlegi termelés nagyságán.

Az OPEC soros elnöke, Daukoru nigériai olajipari miniszter azt is bejelentette, hogy legközelebbi miniszteri találkozójukon, márciusban sem várható döntés a termelés csökkentéséről. Többen ugyanis azt javasolták, hogy a tavasszal általában változó keresleti szintre tekintettel hajtson végre majd április elejétől fél, esetleg egy millió hordós termeléscsökkentést az OPEC. Az elnök szerint már tavaly sem volt egyértelműen tetten érhető felhasználás-csökkenés a második negyedév kezdetétől.

Irán olajipari minisztere bejelentette, hogy az országa nukleáris programja körül kialakult vita kapcsán nincsenek terveik olajexportjuk berekesztésére. "Nem elegyítjük az olajat a politikával" - mondta Kazem Vaziri Bécsben. Az OPEC ez idő szerint második legjelentősebb olajszállítója napi 2,4 millió hordós mennyiséget visz a világpiacra.

Ahmad Chalabi iraki miniszterelnök-helyettes, aki most Bécsben országát képviselte az OPEC miniszteri tanácskozásán, közölte, hogy Irak 1,57 millió hordós napi átlagos nyersolaj-kitermelést akar ebben az évben, azaz tartani szeretné a szintet. Mint ismeretes, Irak ugyan tagja az OPEC-nek, de termelését a szervezet egyesített kvótájába nem számítják bele.