Leállították az inotai alumíniumkohót - 290 munkahely szűnt meg

MTI
2006.01.31. 15:27
Az inotai alumíniumkohóban kedden leállították a 176 elektrolizáló kád még működő egységét, s ezzel 53 év után megszűnt a termelés; a döntés következtében 290 dolgozó munkahelye is megszűnt - tájékoztatta a Magyar Alumínium Rt. (MAL Rt.) vezérigazgató-helyettese kedden az MTI-t. Csathó Géza elmondta: az ország egyetlen, még működő alumíniumkohóját gazdaságossági okok miatt kellett bezárni. A kohó további működéséhez több milliárd forintos környezetvédelmi beruházást és modernizálást kellett volna végrehajtani, ennek ellenére e rendkívüli ráfordítás megtérülését nem lehetett volna biztosra venni - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a villamosenergia egyre emelkedő ára és a gyenge dollár árfolyam milliárdos veszteségeket okozott a cégnek.

Csathó Géza ugyanakkor hozzátette, hogy a MAL Rt. Inotán nem szünteti meg teljesen a termelést, ugyanis a fémalumínium gyártása, a késztermékek előállítás megmarad, s ezzel együtt 346 dolgozó munkahelye is. Közlése szerint a mostantól kieső mintegy 35 ezer tonnányi fémalumíniumot ezután hulladék-alumínium átolvasztásából, másrészt importból pótolják. A vezérigazgató-helyettes tájékoztatott arról is, hogy az alumínium termékek piacát meg tudták tartani, s például januárra rekordnak számító, 3 ezer tonnányi termékre kaptak megrendelést.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: a 290 dolgozó elbocsátása folyamatos, s a felmondási időre járó bérükre és a végkielégítésükre 780 millió forintot különítettek el. Hozzátette: a dolgozók felmondási idő alatti munkavégzésétől eltekintettek. A távozó dolgozók közül 23-an korkedvezményes nyugdíjba mehetnek, ami 71 millió forintos pluszkiadást jelent a cégnek. Csathó Géza elmondta: az elbocsátásra kerülő 290 munkavállalójuk közül 200-an várpalotaiak, a többiek pedig a környező községekből jártak Inotára dolgozni. Megjegyezte: a létszám fele 45 év feletti, s ugyancsak a felére tehető a szakképzetlenek száma. Várpalotán 8,1 százalékos a munkanélküliségi ráta, ami körülbelül 0,1 százalékkal haladja meg a megyei átlagot - közölte az MTI-vel Leszkovszki Tibor, a város polgármestere.