Kissé emelkedett a kőolaj ára

MTI
2006.02.03. 09:34

Pénteken hajnalban kissé emelkedett a kőolaj ára, lefaragván valamennyit a csütörtöki visszaesésből, de még így is 65 dollár alatt volt hordónként annak köszönhetően, hogy Észak-Amerikában továbbra is enyhe a tél, s a szerdán ismertetett hivatalos adat szerint a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben bővült az amerikai olaj- és benzintartalék.

Csütörtökön még 2 dollár körüli mértékben csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban, mert amerikai és európai politikusok szerint nem lehet egyhamar ENSZ szankciókkal számolni Iránnal szemben. Ebből pedig a befektetők azt a következtetést vonták le, hogy Irán sem állítja le olajexportját, aminek a lehetősége miatt a hét elején még drágult a kőolaj ára.

Pénteken kora reggel a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, márciusi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 4 centtel 64,72 dollárra emelkedett a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, márciusi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,6666 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0010 dollárral drágább a csütörtöki NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta péntek reggel hordónként 62,95 dollár volt a legközelebbi, márciusi határidőre az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 7 centtel drágább a csütörtöki zárónál.

Péntek reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 572,30 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,40 dollárral drágább a csütörtöki későinél.