Ágnes
-13 °C
0 °C

Közbeszerzés: 10 év alatt 6400 milliárdért

MTI
2006.02.03. 13:38

A magyar közbeszerzések 10 éves története alatt mintegy 37 ezer eljárásban csaknem 6400 milliárd forint értékben folytattak le eljárást.

Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának (KbT) elnöke, pénteken egy konferencián Budapesten elmondta: az 1995. november 1-jén hatályba lépett közbeszerzési törvény óta fokozatosan emelkedett a közbeszerzések jelentősége, értéke, ami 2005-ben már a GDP mintegy 5,5-6 százalékát tette ki. A központi költségvetési kiadások 25 százalékát tavaly közbeszerzési tendereken keresztül költötték el.

Utalt arra, hogy Magyarország számára az EU csatlakozással kiszélesedett, és megélénkült a közbeszerzési piac, és 2007-tól az új uniós költségvetés által biztosított nagyságrenddel magasabb támogatások következtében a közbeszerzések számának és értékének ugrásszerű emelkedésére lehet számítani.

Magyarországon tavaly, a mintegy 2300 darab és 200 milliárd forint értékű egyszerű eljárással együtt, összesen 6000 közbeszerzési eljárást bonyolítottak le 1500 milliárd forint értékben.

Berényi Lajos szerint a magyar gazdaság fejlesztése szempontjából kulcskérdés, hogy a tenderekbe mennyire tudnak bekapcsolódni a mikro-, kis- és középvállalkozások .

A külföldi székhelyű ajánlattevők tavaly 95 közbeszerzési eljárást nyertek meg, az összes eljárás 2,5 százalékát, ezek értéke 198,3 milliárd forint volt, ami a közbeszerzések értékének 15,4 százaléka, szemben a 2004. évi 3,7 százalékkal.

"Ezek a számok azt mutatják, hogy az EU csatlakozás utáni teljes évben nőtt a külföldi tulajdonú vállalatok súlya a közbeszerzési eljárásokban, ám az örvendetes, hogy ezek többségében magyar alvállalkozókat vontak be a teljesítésekbe" - hangsúlyozta az elnök.

A mikro-, kis- és középvállalkozások tavaly 2529 közbeszerzési eljárást nyertek meg, ami az összes eljárás 70 százaléka. E vállalati kör 529,4 milliárd forint értékű tendert valósíthatott meg, ami a közbeszerzések értékének 41 százaléka. A kkv-k által elnyert eljárások száma 5,6 százalékponttal, értéke 5,2 százalékponttal mérséklődött 2004-hez viszonyítva.

A kisvállalati szektor részesedését azonban feltételezhetően jelentősen növeli az egyszerű eljárásokban való domináns részvétel, amelynek adatai csak májusban állnak rendelkezésre.

Bozzay Erika, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese közölte: a módosított közbeszerzési törvény főszabályként ez év január 15-én lépett hatályba, ami egyrészt harmonizálta a 2004 április 30-án kihirdetett két uniós irányelvet, másrészt a magyar tapasztalatokat építette be a jogszabályba.

A módosítás új jogintézményeket vezet be, így a versenypárbeszéd intézményét, amelynek lényege, hogy ha egy beszerzésről előre tudható, hogy bonyolult, akkor a beszerző előbb konzultál a lehetséges szállítókkal, és ezek után készíti el az ajánlati felhívást.

Az elektronikus közbeszerzés területén, szintén a közösségi jogi szabályokon alapuló újdonságként bevezetik a dinamikus beszerzési rendszer és az elektronikus árlejtés (negatív licit) intézményét.

Az IM főosztályvezető helyettese közölte: néhány értékhatár is változott, így az egyszerű eljárás alsó határát az áru- és szolgáltatások beszerzésénél kétmillió forintról nyolcmillióra, míg az építési beruházásoknál ez tízről, tizenöt millióra emelkedett.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!