Megbízás a magyar szamurájkötvényre

MTI
2006.02.10. 12:06
A magyar kormány megbízást adott a Daiwa Securities SMBC-nek és a Nikko Citigroupnak egy hétéves, 25 milliárd jenes szamurájkötvény megszervezésére, közölték e pénzintézeteknél pénteken. Az árazás március első felében várható, tették hozzá.

Magyarország utoljára január 10-én adott ki devizakötvényt: az egymilliárd eurós, tízéves eurókötvény induló hozamfelára 0,15 százalékpont volt az irányadó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött. A kamata 3,5 százalék, kibocsátási és másodforgalmazói ára 99,437 százalék volt.

A most januárit megelőző utolsó, tavaly február 15-én kiadott magyar fix kamatozású eurokötvény, egymilliárd euró 15 évre, 0,12 százalékpontos felárral indult az eurókamatcsere-hozam fölött. Az Államadósság Kezelő Központ Rt.(ÁKK) az idén a bruttó piaci devizakibocsátást 2 milliárd euróra tervezi.

Tavaly az első félévben bruttó 3,5 milliárd eurónyi devizakötvényt bocsátottak ki - ennyi volt az egész évi terv -, januárban 1,5 milliárd dollárért tízéves, februárban egymilliárd euró értékben 15 éves eurokötvényt, április végén 500 millió fontért fontkötvényt 12 évre, június végén öt és hét évre jenkötvényt adtak ki, összesen 75 milliárd jen értékben.

2006 második félévében, októberben az éves terven felül még egy 7 éves, változó kamatú eurókötvény kibocsátására került sor, 500 millió euró névértéken.