Vállalkozói tanórákat szeretne az EU

euractiv.hu
2006.02.15. 11:43
Brüsszel szerint az európai iskolákban vállalkozási tanórákat kellene bevezetni, hogy a „vállalkozói elkötelezettség” már fiatal korban kialakuljon, s ennek segítségével legalább hosszú távon jelentősen javuljon az Európai Unió gazdasági versenyképessége.

Az ezzel kapcsolatos terveket Günter Verheugen bizottsági alelnök és Jan Figel oktatási biztos ismertette.

Verheugen szerint nagyon fontos, hogy az Unió társadalma vállalkozásbarát legyen. Ehhez fel kell ébreszteni a fiatalokban a gazdasági tevékenység iránti érdeklődést, motivációt. A bizottsági alelnök örömmel venné, ha ezt a gondolkodást elsajátítanák a középiskolák, amelyek nagyon sokat tehetnek azért, hogy diákjaikban kialakuljon a vállalkozói szellem.

Günther Verhaugen gyakorlatilag felhívást intézett az Unió területén működő középiskolákhoz, hogy kampányokkal, játékokkal és a vállalkozási ismeretek tanrendbe „csempészésével” segítsék a jövő generációjának felkészítését - az Egész Európai Unió érdekében. Az alelnök jó példákkal, s adatokkal támasztotta alá felhívását, mint mondta: a hasonló jellegű iskolai kampányok résztvevőinek egyötöde rövid időn belül saját vállalkozást hoz létre. Verheugen melegen üdvözölte a luxembourgi általános iskolákban honos gyakorlatot: a kis EU-ország fővárosában rajzfilmeken ismertetik, hogy miként kell elindítani és megalapozni egy vállalkozást.