Vilma
-7 °C
4 °C

A Dresdner Bank hitelt adott Auschwitz felépítéséhez

MTI
2006.02.17. 17:24

A Dresdner Bank lényegesen aktívabban játszott össze a náci rezsimmel az európai zsidók üldözésében és kifosztásában az eddig ismertekhez képest - állapította meg egy pénteken Berlinben ismertetett tanulmány, amelynek elkészítésére a bank adott megbízást, s 1,6 millió euróval finanszírozta is a történészek munkáját.

A Klaus-Dietmar Henke történész vezetésével nyolc év alatt elkészült 2400-oldalas tanulmány egyebek között megállapította, hogy a vezető német bank aktívan részt vett a zsidó vagyonok "árjásításában", hitelekkel mozdította elő az auschwitzi haláltábor megépítését, s magas profitot zsebelt be a náci Németország keleti terjeszkedése nyomán.

"Az összejátszás a náci rezsimmel szélesebb körű és intenzívebb volt az eddig ismertekhez képest" - állapította meg Johannes Bähr történész, s példaként hozta fel, hogy a Dresdner Bank egyedül az SS-nek 160 millió eurónak megfelelő összegben nyújtott hiteleket. Wulf Meier, a Dresdner Bank vezetőségének tagja a tanulmányra úgy reagált, hogy "elfogadjuk az igazságot, akkor is, ha fáj". Az intézmény a tanulmány elkészíttetésével vállalja az erkölcsi felelősséget, ebből azonban nem következik, hogy kész lenne további kárpótlások fizetésére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.