A választásokig minden privatizáció leáll Szlovákiában

MTI
2006.02.17. 18:19

Szlovákiában a június 17-i választásokig nem hoznak semmilyen új privatizációs döntést. Ez vonatkozik a már folyamatban lévő pályázatokra is.

A szlovák vasúti teherszállító társaság, a ZSSK Cargo eladását sem fejezik be a júniusi választások előtt, ezt külön hangsúlyozta Mikulas Dzurinda miniszterelnök egy pénteken megjelent nyilatkozatában. A szlovák kormány legalább 15 milliárd koronát remélt a vasútprivatizációból, de a szlovák sajtó értesülései szerint az ajánlatok elmaradtak a várakozástól.

A privatizációs bizottság a Rail Cargo Austria AG és a szlovák J&T Finance Group magánalap konzorciumát javasolta győztesnek, de a döntést a kormánynak kell meghoznia. A január 31-én zárult második forduló után három pályázó - köztük a MÁV - maradt versenyben a ZSSK Cargo privatizációjára kiírt pályázaton.

Meg nem erősített szlovák sajtóértesülések szerint a MÁV Zrt. és a Slavia Capital Group A.S. alkotta Carpathian Cargo konzorcium 7,6 milliárd szlovák koronát ajánlott, 13,1 milliárd koronát kínált az osztrák Rail Cargo Austria/J&T Finance konzorciuma, a Cargo Central Europe nevű amerikai-brit-szlovák-cseh konzorcium ajánlata pedig 12,4 milliárd koronára szólt, de állítólag kész akár 16,7 milliárd koronáig elmenni.

Dzurinda azt mondta, hogy a Slovenské Elektrarne országos villamosművek eladását az olasz Enelnek, 840 millió euróért, már korábban jóváhagyták, úgyhogy az a privatizáció lezárulhat még a választások előtt.